Συντηρητικά στα τρόφιμα

Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη των αριθμών Ε στις τροφές, αλλά λίγοι ξέρουν τι είναι αυτές οι ουσίες και ποια η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε συσκευασμένη τροφή σήμερα περιέχει έναν μεγάλο κατάλογο από συντηρητικά, χρωστικές, γευστικά συστατικά, γαλακτωματοποιητές και πολλά άλλα. Υπάρχουν περι...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Δημόπουλος, Μάριος
Μορφή:
Γλώσσα:gre
Έκδοση: Κάδμος 2015
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://www.biblionet.gr/author/57778/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82
id OAI-LARISA:44757
spelling OAI-LARISA:447572023-04-04T09:52:40ZΣυντηρητικά στα τρόφιμαΔημόπουλος, ΜάριοςΚάδμος2015greΌλοι γνωρίζουν την ύπαρξη των αριθμών Ε στις τροφές, αλλά λίγοι ξέρουν τι είναι αυτές οι ουσίες και ποια η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε συσκευασμένη τροφή σήμερα περιέχει έναν μεγάλο κατάλογο από συντηρητικά, χρωστικές, γευστικά συστατικά, γαλακτωματοποιητές και πολλά άλλα. Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 πρόσθετα τροφίμων. Πρόσθετα που συνδέονται με τον καρκίνο -η βουτυροϋδροξυανισόλη (ΒΗΑ), το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), ο γαλλικός προπυλεστέρας (propyl gallate), τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά έλαια), η ασπαρτάμη, το βρώμικο κάλιο (potassium bromate) και άλλα πολλά- βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα, από αρτοπαρασκευάσματα φούρνου και τσίχλες μέχρι βάση σούπας κοτόπουλου, δημητριακά, παρασκευάσματα κρεάτων, φυτικά έλαια και πατατάκια. 31 τροφικά πρόσθετα έχουν φανεί ότι είναι ξενοοιστρογόνα, δηλαδή μιμούνται τα οιστρογόνα και έχουν συνδεθεί με μειωμένους αριθμούς σπέρματος και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Οι βαφές τροφίμων και διάφορα συντηρητικά που βρίσκονται σε πολλά αναψυκτικά και σάλτσες για σαλάτες μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά σας υπερκινητικότητα, αλλεργίες και πιθανόν καρκίνο. Το αλουμίνιο, που συχνά προστίθεται στις τροφές, μπορεί να προκαλέσει νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα νιτρώδη άλατα στα αλλαντικά μπορούν να προκαλέσουν λευχαιμία στα παιδιά. Διάφορα συντηρητικά μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Δεν είναι όλα τα Ε των τροφίμων επικίνδυνα. Το βιβλίο αυτό σας πληροφορεί ποια από τα πρόσθετα τροφίμων είναι επικίνδυνα και τι να κάνετε, για να τρώτε υγιεινές τροφές χωρίς επικίνδυνα συντηρητικά. Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί από όλους, όσοι θέλουν να τρέφονται με μια υγιεινή διατροφή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)Υγιεινή διατροφήΔιατροφήhttp://www.biblionet.gr/author/57778/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82URN:ISBN:978960587006544757
institution Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας "Κωνσταντίνος Κούμας"
collection Κατάλογος
language gre
topic Υγιεινή διατροφή
Διατροφή
spellingShingle Υγιεινή διατροφή
Διατροφή
Δημόπουλος, Μάριος
Συντηρητικά στα τρόφιμα
description Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη των αριθμών Ε στις τροφές, αλλά λίγοι ξέρουν τι είναι αυτές οι ουσίες και ποια η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε συσκευασμένη τροφή σήμερα περιέχει έναν μεγάλο κατάλογο από συντηρητικά, χρωστικές, γευστικά συστατικά, γαλακτωματοποιητές και πολλά άλλα. Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 πρόσθετα τροφίμων. Πρόσθετα που συνδέονται με τον καρκίνο -η βουτυροϋδροξυανισόλη (ΒΗΑ), το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), ο γαλλικός προπυλεστέρας (propyl gallate), τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά έλαια), η ασπαρτάμη, το βρώμικο κάλιο (potassium bromate) και άλλα πολλά- βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα, από αρτοπαρασκευάσματα φούρνου και τσίχλες μέχρι βάση σούπας κοτόπουλου, δημητριακά, παρασκευάσματα κρεάτων, φυτικά έλαια και πατατάκια. 31 τροφικά πρόσθετα έχουν φανεί ότι είναι ξενοοιστρογόνα, δηλαδή μιμούνται τα οιστρογόνα και έχουν συνδεθεί με μειωμένους αριθμούς σπέρματος και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Οι βαφές τροφίμων και διάφορα συντηρητικά που βρίσκονται σε πολλά αναψυκτικά και σάλτσες για σαλάτες μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά σας υπερκινητικότητα, αλλεργίες και πιθανόν καρκίνο. Το αλουμίνιο, που συχνά προστίθεται στις τροφές, μπορεί να προκαλέσει νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα νιτρώδη άλατα στα αλλαντικά μπορούν να προκαλέσουν λευχαιμία στα παιδιά. Διάφορα συντηρητικά μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Δεν είναι όλα τα Ε των τροφίμων επικίνδυνα. Το βιβλίο αυτό σας πληροφορεί ποια από τα πρόσθετα τροφίμων είναι επικίνδυνα και τι να κάνετε, για να τρώτε υγιεινές τροφές χωρίς επικίνδυνα συντηρητικά. Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί από όλους, όσοι θέλουν να τρέφονται με μια υγιεινή διατροφή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
format
author Δημόπουλος, Μάριος
author_facet Δημόπουλος, Μάριος
author_sort Δημόπουλος, Μάριος
title Συντηρητικά στα τρόφιμα
title_short Συντηρητικά στα τρόφιμα
title_full Συντηρητικά στα τρόφιμα
title_fullStr Συντηρητικά στα τρόφιμα
title_full_unstemmed Συντηρητικά στα τρόφιμα
title_sort συντηρητικά στα τρόφιμα
publisher Κάδμος
publishDate 2015
url http://www.biblionet.gr/author/57778/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82
work_keys_str_mv AT dēmopoulosmarios syntērētikastatrophima
_version_ 1762280891698118656