Συντηρητικά στα τρόφιμα
Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη των αριθμών Ε στις τροφές, αλλά λίγοι ξέρουν τι είναι αυτές οι ουσίες και ποια η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε συσκευασμένη τροφή σήμερα περιέχει έναν μεγάλο κατάλογο από συντηρητικά, χρωστικές, γευστικά συστατικά, γαλακτωματοποιητές και πολλά άλλα. Υπάρχουν περι...
Κύριος συγγραφέας: | |
---|---|
Μορφή: | |
Γλώσσα: | gre |
Έκδοση: |
Κάδμος
2015
|
Θέματα: | |
Διαθέσιμο Online: | http://www.biblionet.gr/author/57778/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82 |
id |
OAI-LARISA:44757 |
---|---|
spelling |
OAI-LARISA:447572023-04-04T09:52:40ZΣυντηρητικά στα τρόφιμαΔημόπουλος, ΜάριοςΚάδμος2015greΌλοι γνωρίζουν την ύπαρξη των αριθμών Ε στις τροφές, αλλά λίγοι ξέρουν τι είναι αυτές οι ουσίες και ποια η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε συσκευασμένη τροφή σήμερα περιέχει έναν μεγάλο κατάλογο από συντηρητικά, χρωστικές, γευστικά συστατικά, γαλακτωματοποιητές και πολλά άλλα. Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 πρόσθετα τροφίμων. Πρόσθετα που συνδέονται με τον καρκίνο -η βουτυροϋδροξυανισόλη (ΒΗΑ), το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), ο γαλλικός προπυλεστέρας (propyl gallate), τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά έλαια), η ασπαρτάμη, το βρώμικο κάλιο (potassium bromate) και άλλα πολλά- βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα, από αρτοπαρασκευάσματα φούρνου και τσίχλες μέχρι βάση σούπας κοτόπουλου, δημητριακά, παρασκευάσματα κρεάτων, φυτικά έλαια και πατατάκια. 31 τροφικά πρόσθετα έχουν φανεί ότι είναι ξενοοιστρογόνα, δηλαδή μιμούνται τα οιστρογόνα και έχουν συνδεθεί με μειωμένους αριθμούς σπέρματος και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Οι βαφές τροφίμων και διάφορα συντηρητικά που βρίσκονται σε πολλά αναψυκτικά και σάλτσες για σαλάτες μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά σας υπερκινητικότητα, αλλεργίες και πιθανόν καρκίνο. Το αλουμίνιο, που συχνά προστίθεται στις τροφές, μπορεί να προκαλέσει νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα νιτρώδη άλατα στα αλλαντικά μπορούν να προκαλέσουν λευχαιμία στα παιδιά. Διάφορα συντηρητικά μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Δεν είναι όλα τα Ε των τροφίμων επικίνδυνα. Το βιβλίο αυτό σας πληροφορεί ποια από τα πρόσθετα τροφίμων είναι επικίνδυνα και τι να κάνετε, για να τρώτε υγιεινές τροφές χωρίς επικίνδυνα συντηρητικά. Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί από όλους, όσοι θέλουν να τρέφονται με μια υγιεινή διατροφή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)Υγιεινή διατροφήΔιατροφήhttp://www.biblionet.gr/author/57778/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82URN:ISBN:978960587006544757 |
institution |
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας "Κωνσταντίνος Κούμας" |
collection |
Κατάλογος |
language |
gre |
topic |
Υγιεινή διατροφή Διατροφή |
spellingShingle |
Υγιεινή διατροφή Διατροφή Δημόπουλος, Μάριος Συντηρητικά στα τρόφιμα |
description |
Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη των αριθμών Ε στις τροφές, αλλά λίγοι ξέρουν τι είναι αυτές οι ουσίες και ποια η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία.
Κάθε συσκευασμένη τροφή σήμερα περιέχει έναν μεγάλο κατάλογο από συντηρητικά, χρωστικές, γευστικά συστατικά, γαλακτωματοποιητές και πολλά άλλα. Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 πρόσθετα τροφίμων. Πρόσθετα που συνδέονται με τον καρκίνο -η βουτυροϋδροξυανισόλη (ΒΗΑ), το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), ο γαλλικός προπυλεστέρας (propyl gallate), τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά έλαια), η ασπαρτάμη, το βρώμικο κάλιο (potassium bromate) και άλλα πολλά- βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα, από αρτοπαρασκευάσματα φούρνου και τσίχλες μέχρι βάση σούπας κοτόπουλου, δημητριακά, παρασκευάσματα κρεάτων, φυτικά έλαια και πατατάκια.
31 τροφικά πρόσθετα έχουν φανεί ότι είναι ξενοοιστρογόνα, δηλαδή μιμούνται τα οιστρογόνα και έχουν συνδεθεί με μειωμένους αριθμούς σπέρματος και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Οι βαφές τροφίμων και διάφορα συντηρητικά που βρίσκονται σε πολλά αναψυκτικά και σάλτσες για σαλάτες μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά σας υπερκινητικότητα, αλλεργίες και πιθανόν καρκίνο. Το αλουμίνιο, που συχνά προστίθεται στις τροφές, μπορεί να προκαλέσει νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα νιτρώδη άλατα στα αλλαντικά μπορούν να προκαλέσουν λευχαιμία στα παιδιά. Διάφορα συντηρητικά μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.
Δεν είναι όλα τα Ε των τροφίμων επικίνδυνα. Το βιβλίο αυτό σας πληροφορεί ποια από τα πρόσθετα τροφίμων είναι επικίνδυνα και τι να κάνετε, για να τρώτε υγιεινές τροφές χωρίς επικίνδυνα συντηρητικά. Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί από όλους, όσοι θέλουν να τρέφονται με μια υγιεινή διατροφή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) |
format |
|
author |
Δημόπουλος, Μάριος |
author_facet |
Δημόπουλος, Μάριος |
author_sort |
Δημόπουλος, Μάριος |
title |
Συντηρητικά στα τρόφιμα |
title_short |
Συντηρητικά στα τρόφιμα |
title_full |
Συντηρητικά στα τρόφιμα |
title_fullStr |
Συντηρητικά στα τρόφιμα |
title_full_unstemmed |
Συντηρητικά στα τρόφιμα |
title_sort |
συντηρητικά στα τρόφιμα |
publisher |
Κάδμος |
publishDate |
2015 |
url |
http://www.biblionet.gr/author/57778/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82 |
work_keys_str_mv |
AT dēmopoulosmarios syntērētikastatrophima |
_version_ |
1762280891698118656 |