Περίληψη: | «Αμιένη, 1 Σεπτεμβρίου 1896,
Σας στέλνω σήμερα το χειρόγραφο του πρώτου μέρους της «Σφίγγας των Πάγων». Θ' αποτελέσει το ταίρι του «Πλοιάρχου Χαττερά», αν και δεν έχουν τίποτα το κοινό τα δυο αυτά μυθιστορήματα στα πρόσωπα ή στην πλοκή. Κι έρχεται πάνω στην ώρα του, τώρα που γίνεται τόση συζήτηση για ταξίδια κι εξερευνήσεις στο Νότιο Πόλο. Πήρα για αφετηρία ένα από τα πιο παράδοξα ρομάντσα του Έντγκαρ Πόε, τις «Περιπέτειες του Γκόρντον Πυμ», που δεν είν' απαραίτητο να το έχει διαβάσει κανείς, για να παρακολουθήσει τη δική μου συνέχεια. Αξιοποίησα όλα όσα άφησε μισοτελειωμένα ή σκεπασμένα μ' ένα πέπλο μυστηρίου στους ήρωές του και στην πλοκή. Είχα μια παράξενη έμπνευση να βάλω ένα δικό μου ήρωα που πίστευε όπως όλος ο κόσμος πως αυτό το ρομάντσο ήταν μυθοπλαστικό, να βρεθεί αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Είναι περιττό να σας πω πως προχώρησα ασύγκριτα μακρύτερα απ' τον Πόε. Θα κρίνετε εσείς, κι ελπίζω οι αναγνώστες μας να νιώσουν μεγάλο ενδιαφέρον, συναρπαστικό, για τη συνέχεια αυτή και το τέλος της απίστευτης περιπέτειας του Γκόρντον Πυμ. Επιθυμία μου είναι να την αφιερώσω εις μνήμην του Έντγκαρ Πόε, στους φίλους μου της Αμερικής. Το ρομάντσο αυτό που μ' έχει κατακτήσει, να δούμε αν θα κατακτήσει και το αναγνωστικό κοινό».
Αυτό το γράμμα, που έστειλε ο Ιούλιος Βερν στον εκδότη του, τον Χετζέλ γιο, τα λέει όλα:
Ας σημειωθεί πως ο Βερν ήταν θαυμαστής του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, αμερικανού ποιητή και συγγραφέα, που τα εφιαλτικά ρομάντσα, διηγήματα και ποιήματα για να τα γράψει αναζητούσε την έμπνευση στο πιοτό (1809-1849). Ο Βερν πολλές φορές δανειζόταν ιδέες και ευρέσεις απ' τον Πόε, όπως λόγου χάρη:
Ο «Χρυσούς Σκαραβαίος» γέννησε την ιδέα του «κρυπτογραφήματος» στον «Ματία Σαντόρφ».
Το «Χειρόγραφο μέσα στη μποτίλια» ενέπνευσε τα «Τέκνα του Πλοιάρχου Γκραν».
Η «Κατάδυση μέσα στο Μαέλστρομ» γίνεται φινάλε στις «20.000 λεύγες υπό την θάλασσα».
Η «Εβδομάδα με τις τρεις Κυριακές», αποτελεί τη βάση του «Γύρου του Κόσμου σε 80 μέρες».
Η «Πρωτάκουστη περιπέτεια κάποιου Χανς Πφάαλ» οδήγησε στο «Από τη Γη στη Σελήνη» και στο «Πέντε Εβδομάδες με το Αερόστατο».
Άλλωστε κι οι δυο τόμοι διηγημάτων του Πόε φέρουν τον τίτλο «Παράξενα Διηγήματα», που ο Βερν τον έκανε στα δικά του μυθιστορήματα: «Παράξενα Ταξίδια». (Πωλ Μενεστρέλ, από την παρουσίαση της έκδοσης)
|