Περίληψη: | Το παρόν έργο έχει ως αντικείμενο την ποινική ευθύνη νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα, επιχειρείται να αναδειχθεί ότι η νομοθετική κατασκευή της αναγνώρισης ποινικής ευθύνης στα νομικά πρόσωπα, πέραν της μετωπικής σύγκρουσής της με τα δογματικά θεμέλια της αρχής του καταλογισμού σε ενοχή, είναι και αναποτελεσματική, ανεπιεικής ή δυσεφάρμοστη. Το σπουδαιότερο όμως, δικαιοπολιτικού χαρακτήρα, πρόβλημα αυτής της νομοθετικής πρακτικής είναι ότι αποτελεί στην πράξη μία μεθόδευση απαλλαγής από την ποινική ευθύνη των ιθυνόντων στελεχών των επιχειρήσεων, αυτών δηλαδή των φυσικών προσώπων που κατέχουν την επιχειρηματική εξουσία, επιβάλλουν και ελέγχουν τους τρόπους λειτουργίας των νομικών προσώπων και επομένως ενέχονται για τις ενέργειες ή παραλείψεις των τελευταίων.
Ενόψει αυτών κατατίθενται σκέψεις και προτάσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας τόσο της προληπτικής όσο και της κατασταλτικής δράσης των ποινικών κανόνων σε βασικούς τομείς εμφάνισης και έντασης των τεχνολογικών κινδύνων με κύριο στόχο τον προσανατολισμό του συστήματος ποινικής καταστολής στη θεμελίωση της ποινικής ευθύνης των ιθυνόντων στελεχών των νομικών προσώπων που διαχειρίζονται, κατευθύνουν, ελέγχουν και επιβάλλουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές και ωφελούνται άμεσα από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους.
Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος αναπτύσσεται η δικαιοπολιτική και προβληματική του ποινικού ελέγχου της επιχειρηματικής εγκληματικότητας, στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται ζητήματα σχετικά με την αναζήτηση μιας αντεγκληματικής πολιτικής απονομής ουσιαστικής δικαιοσύνης, ενώ στο τέλος του έργου, ο συγγραφέας παραθέτει εν είδει επιλόγου τα συμπεράσματά του. Η έκδοση συμπληρώνεται με πλούσια βιβλιογραφία (ελληνική και ξένη). (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
|