Τρία ιστορικά γεγονότα του Διάσελλου των Τρικάλων - ΚΑΚΑΔΙΑΡΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (2022)
Οι μαρτυρίες και τα γεγονότα, τα οποία θα εκθέσω στη συνέχεια, αναφέρονται στο τρίτο τέταρτο του 19ου αιώνα ως το 1912, χρονιά απελευθέρωσης του χωριού από τον τουρκικό ζυγό. Το πρώτο γεγονός είναι το γνωστό στην Ελληνική Ιστορία ως «επεισόδιο της Κούτρας», το οποίο σημειώθηκε το 1885 στην ανατολική περιφέρεια του χωριού, όταν το χωριό ήταν μοιρασμένο στην Ελλάδα και στην Τουρκία, σύμφωνα με τη συνθήκη του Βερολίνου του 1881. Ο πόλεμος του 1897 είναι το δεύτερο σημαντικό ιστορικό γεγονός, που έλαβε χώρα με προεκτάσεις στο χωριό, όπως αναφέρουν σχετικές μαρτυρίες. Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1912 έδωσε τέλος στα δεινά του χωριού εξαιτίας της τουρκικής κατοχής, η οποία άρχισε στα 1393 και διατηρήθηκε μισή χιλιετηρίδα, με τον πόθο για τη λευτεριά να καίει τα στήθη των κατοίκων. Αξίζει η αναφορά σ’ αυτά, γι’ αυτό και μπήκαν σε μια ενότητα.