Γόμφοι - Επισκοπή - Μουζάκι - τοπική Ιστορία - Καραγιάννης, Γεώργιος Στεφ. (2022)
Η μικρή αυτή ιστορική πραγματεία με τον τίτλο: «Γόμφοι-Επισκοπή-Μουζάκι» έχει ως θέμα της την έρευνα και την περιγραφή της από την Αρχαιότητα έως τις ημέρες μας ιστορίας της μικρής περιοχής γύρω από την σημερινή κωμόπολη Μουζάκι της Καρδίτσας. Το Μουζάκι, με το σημερινό όνομα και με τη σημερινή τοποθεσία, δεν υπήρχε κατά την αρχαιότητα, ούτε κατά τη βυζαντινή περίοδο. Υπήρχαν, όμως, σε πολύ μικρή απόσταση, η αρχαία πόλη Γόμφοι και αργότερα, κατά τη μεσαιωνική-βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή και μέχρι ίσως και τον 17ο αιώνα, στην ίδια θέση, όπου και οι αρχαίοι Γόμφοι, η πόλη Επισκοπή ή Επισκοπή Γόμφων.