Οι Σιατιστινές γυναίκες και η προσφορά τους - Μπόντας, Γεώργιος Μ. (2022)
Η Σιάτιστα πρέπει να σεμνύνεται περισσότερο από κάθε άλλη πόλη για την προσφορά των γυναικών στην εθνική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Όταν οι επιδρομές των βαρβάρων τουρκαλβανικών στιφών ήταν διάρκειας και εξαντλούνταν τα πυρομαχικά, το πολυμήχανο πνεύμα- του γενναίου οικογενειάρχη έβρισκε άλλο τρόπο απόκτησης πυρομαχικών. Έλιωνε τις κασσιτερένιες απλάδες (πιάτα μεγάλα του αρχοντικού του και είχε πολλές τέτοιες στο κελάρι) σε σιδερένιους τύπους (καλούπια) έκαμνε σφαίρες και τα συνεργεία των γυναικών και κοριτσιών, σαν άλλες Σουλιώτισσες και Μεσολογγίτισσες, γέμιζαν τα φυσίγγια και συνέχιζε την άμυνα ο κάθε νοικοκύρης Σιατιστινός και ο εχθρός δεν ήταν δυνατόν να κυριεύσει την πόλη. Η παράδοση αναφέρει πολλά τέτοια περιστατικά και η λαϊκή μούσα ψάλλει ιδιαίτερα εγκωμιαστικό, επικό τραγούδι της αρχόντισσας Κυρά Σανούκως Χατζηγιάννη, η οποία σε μια μεγάλη επιδρομή, την πρώτη που έγινε το 1784 από 3.500 Τουρκαλβανούς με αρχηγούς τους Γκαβογιάτσο, Βεΐτσι και τον Χριστιανό Σταμούλη κατόρθωσαν να αποκρούσουν οι Σιατιστινοί με 500 παλικάρια, που συγκέντρωσε ο προεστός Λογοθέτης στο οχυρό αρχοντικό της ξακουστής Κυρά Σανούκως.