Άγνωστοι Βελεστινιώτες αγωνιστές του 1821: Η οικογένεια του Χατζη-Κυριαζή Αναγνώστου - Σπανός, Κώστας Β. (2022)
Από την περιοχή του Βελεστίνου, μας είναι γνωστοί έως τώρα οι παρακάτω 5 αγωνιστές του 1821: 1) Ο Απόστολος Καραγκούνης ή Προκοπίου, ο οποίος πολέμησε ως δεκανέας με τον Καρατάσο στην Κασσάνδρα, στο Τρίκερι, στη Σκιάθο, στο Ξηροχώρι-Ιστιαία, στα Βρυσάκια, στην Αταλάντη και στον Σχοινόλακα της Μεσσηνίας. 2) Ο φιλικός και ξάδερφος του Ρήγα, παπα-Γιώργης Σακελλαρίου, από τον Άγιο Γεώργιο του Βελεστίνου, ο οποίος πρόσφερε στον Αγώνα τη μεγάλη του περιουσία… 3) Ο Ιωάννης Σακελλαρίου, αδερφός του παπα-Γιώργη, ο οποίος πολέμησε ως ανθυπολοχαγός της φάλαγγας στη Μονεμβασιά, στους Μύλους του Ναυπλίου, στη Μεσσηνία, στην Αταλάντη, και στο Τρίκερι. 4) Ένας άλλος Σακελλαρίου, αδερφός των δύο προηγούμενων, του Ιωάννη και του παπα-Γιώργη, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Βελεστίνου (11-5-1821). 5) Ένας άλλος Βελεστινιώτης, ο Κυριαζής Κωνσταντίνου Κώστογλου, στην αίτησή του του 1846 προς την επιτροπή των αγωνιστών, με την οποία ζητούσε κάποια αρωγή, αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι, στα 1821, μάλλον στη μάχη του Βελεστίνου (11-5-1821), οι Τούρκοι σκότωσαν τον πατέρα του και κρέμασαν τη μητέρα του. Για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της μάχης του Βελεστίνου η έρευνα δεν έχει προσφέρει τίποτα έως σήμερα.