Από τον δικαστικό απόηχο του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 : 56 αγωγές Λαρισαίων για αποζημίωση - Σπανός, Βασίλης Κ. (2023)
Παρουσιάζουμε, περιληπτικώς, το περιεχόμενο πενήντα τριών αγωγών που κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο της Λάρισας και τριών στο Ειρηνοδικείο των Φαρσάλων (θα επισημάνουμε αυτές τις τρεις αγωγές), από τις 27.5.1898 έως τις 13.11.1899. Η σειρά της παρουσίασης εδώ των αγωγών είναι αυτή με την οποία δημοσιεύθηκαν στον Όλυμπο,21 χωρίς επεμβάσεις στην ορθογραφία τους. Τα ονόματα των οικισμών τα δίνουμε με την μορφή της εποχής ενώ δίπλα προσθέτουμε το σημερινό όνομα, όπου υπήρξε μετονομασία. Σε σχέση με το περιεχόμενό τους, σημειώνουμε (για την αποφυγή κουραστικών επαναλήψεων) ότι ζητούνταν η καταδίκη των εναγομένων, η επιστροφή των διαρπαγεισών περιουσιών (ακινήτων, ζώων, χρημάτων, ενδυμάτων, σκευών, γεωργικών προϊόντων), η πληρωμή οφειλών από δάνεια ή πωλήσεις ακόμα και με προσωπική κράτηση. Σε περίπτωση αδυναμίας επιστροφής, ζητούνταν ποσό ίσο με την αξία των αρπαγέντων και μάλιστα εντόκως, μέχρι την εξόφληση, ή η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του εναγομένου, μέχρι του ζητουμένου ποσού, συμφώνως και με προηγηθείσες εκθέσεις συντηρητικής κατασχέσεως των αρμόδιων δικαστικών κλητήρων, οι οποίες είχαν εκδοθεί για τους αγνώστου διαμονής εναγομένους. Τέλος, ζητούνταν να καταδικασθούν οι εναγόμενοι και στην καταβολή των δικαστικών εξόδων και τελών. Σε μερικές υποθέσεις έπεται της αγωγής ο κατάλογος των υφαρπαγέντων.