Boeotia Mechanographica Medioevalis - Βλυσίδου, Βασιλική Ν. (2023)
Η προσφορά του Προγράμματος Τράπεζα Πληροφοριών Βυζαντινής Ιστορίας (Βυζαντινή Χρονογραφία) στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Βοιωτικών Σπουδών συνίσταται στην α) παρουσίαση του υλικού για την Βοιωτία που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και β) ορισμένα συμπεράσματα που επιτρέπουν οι αρκετά αραιές μνείες των ήδη αποδελτιωμένων πηγών…. Θα ήταν ευχής έργο αν από το 1ο αυτό Βοιωτικό Συνέδριο μπορούσε να προέλθει ένας μεσαιωνικός τόμος, ανάλογος με αυτόν που εκδόθηκε πέρυσι από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στη Γαλλία (CΝRS) σχετικά με την αρχαία Βοιωτία, παρόλο που η σημασία της Βοιωτίας κατά το Μεσαίωνα δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με το μεγάλο ειδικό βάρος που είχε κατά την Αρχαιότητα. Και εδώ η έρευνά μας επιβεβαιώνει τη γενική αυτή διαπίστωση, ότι όσο προχωρούμε από την Αρχαιότητα προς το Μεσαίωνα, τόσο οι μνείες αρχίζουν να σπανίζουν.