Η οικογένεια Βούρβαχη εις την υπηρεσίαν του Ναπολέοντος - Παντελοδήμος, Δημήτρης Ν. (2023)
...φαίνεται ότι ικανός θόρυβος έγένετο περί τής μυστικής αποστολής τού Διονυσίου Βούρβαχη πλησίον τού Ναπολέοντος, έφ’ όσον λιθογραφία τής εποχής άναπαριστά κατά την λαϊκήν φαντασίαν τήν συνάντησιν τών δύο άνδρών εις Ροrtο - Ferrajo. Ούτως ή οικογένεια Βούρβαχη συνέδεσε τό όνομά της μετά δύο κρίσιμων περιόδων τής Ιστορίας του Ναπολέοντος. Ή αναλογία τών δύο μυστικών αποστολών τού Σωτηρίου τώ 1799 και τού Διονυσίου τώ 1815 είναι πασιφανής. Εις άμφοτέρας τάς περιπτώσεις οί τολμηροί "Ελληνες θαλασσοπόροι έφερον, παρά τον αυστηρόν αγγλικόν αποκλεισμόν, εις πέρας τήν άναληφθεΐσαν υπηρεσίαν εκ μέρους τού Ιωσήφ Βοναπάρτου. Διαφορά εν τούτοις υπάρχει εις τό αποτέλεσμα τών ενεργειών τού Ναπολέοντος μετά τήν άφιξιν τών Ελλήνων πρακτόρων εις Αλεξάνδρειαν καί Ροrtο - Ferrajo. Εις τήν πρώτην περίπτωσιν ή έπάνοδος τού αρχηγού τής Στρατιάς τής Ανατολής είς τήν Γαλλίαν ώδήγησεν είς τήν έγκαθίδρυσιν τής προσωπικής ήγεμονίας τού Βοναπάρτου. Ή άναχώρησις άντιθέτως έκ τής Ελβας έπέφερεν τήν τελικήν πτώσιν του καί τήν περιπέτειαν τής 'Αγίας ’Ελένης.