Τσιφλικάδες, κολίγοι και γεωργική τεχνολογία στο τέλος του 19ου και στην αρχή του 20ου αιώνα στη Θεσσαλία. - Χατζηλάκος, Γεώργιος Α. (2023)
Ο χρόνος, όπως ακριβώς προσδιορίστηκε (τέλος του 19ου και αρχή του 20ου αιώνα), είναι μία περίοδος 75 περίπου ετών. Σ’ αυτήν έζησαν: - Τρεις γενιές ξωμάχων, κολίγοι και παρακεντέδες-κουλουκτσήδες. - Τρεις γενιές τσιφλικάδων-επενδυτών κεφαλαίου στη γη και γεωργοεπιχειρηματιών και κοντά τους, επιστάτες, αγροφύλακες κ.ά. - Τρεις γενιές αστών, εργατών σε βιοτεχνικά εργαστήρια , βιοτέχνες και έμποροι και κοντά τους, ποικιλία μεταπρατών. Όλοι αυτοί είχαν άμεση οικονομική-τεχνική-κοινωνική σχέση, έζησαν κοντά-κοντά στον ίδιο παραγωγικό-γεωγραφικό χώρο, τη Θεσσαλία. Θ’αρχίσω απ’αυτήν, κατά κύριο, λόγο την πεδινή Θεσσαλία, για να δώσω την πραγματική εικόνα του χώρου, για να γνωρίσετε το πεδίο που διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα, αυτά που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την εξέγερση των Θεσσαλών, εξέγερση που την εκφράζει η λέξη ΚΙΛΕΛΕΡ.