Γιάννης Θεοφιλόπουλος, ο Καραβόγιαννος : ο παραγνωρισμένος θρυλικός μπουρλοτιέρης της Ερεσού και της Χίου, νέες αποκαλύψεις αρχειακές - Βαλέτας, Γιώργος Μ. (2023)
Προσκομίζουμε λοιπόν νέα ανέκδοτα ή ξεχασμένα, και μη χρησιμοποιημένα στοιχεία, πού ρίχνουν νέο φως και καλύπτουν πολλά κενά, Ιδίως ως προς τον πρωτοστάτη και ηρωικότερο συντελεστή τής πυρπόλησης, τον αδικημένο μπουρλοτιέρη Γιάννη Θεοφιλόπουλο ή Καραβόγιαννο, δηλαδή φοβερό θαλασσόλυκο, όπως τον αποκαλούσαν οι συγκαιριανοί του, πού γεννήθηκε στα Λαγκάδια τής Γορτυνίας στα 1790 και αφού θαυματούργησε σαν αγωνιστής στη θάλασσα και στη στεριά, πέθανε υπέργηρος στην Αθήνα στα 1885 (1 Δεκ.) τιμημένος με το βαθμό του αντιστρατήγου.