Η Λάρισα, κατά τον Ornstein, αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. - Ζδάνης, Νίκος Η. (2023)
Από τη δίμηνη περίπου παραμονή του Γερμανού γιατρού στη Λάρισα έχουμε τις εντυπώσεις και παρατηρήσεις στο περιοδικό που αναφέραμε πρώτο. Η περιγραφή και οι κρίσεις ενός ξένου για τον τόπο μας έχουν, νομίζω, πάντοτε μια ιδιαίτερη αξία. Η εργασία του λοιπόν αυτή αφορά την κατάσταση της Λάρισας τους πρώτους μήνες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, το 1881, και υποτιτλοφορείται από τον ίδιο ως ιστορικο- πολιτιστική σκιαγράφηση της Λάρισας. Επειδή όμως, μέσα στις 24 σελίδες αυτής της μελέτης, έχουμε συχνά παρεκβάσεις και σε άλλα θέματα, θεώρησα σωστό, μη παρεκκλίνοντας όμως από το κείμενο, να ταξινομήσω κάπως το υλικό που αφορά κυρίως την πόλη της Λάρισας... Summary: Dr. Bernarnt Ornstein was a German doctor, who served, over 40 years, the Greek army during the last century. During his two months stay in Larissa, in autumn of 1881, right after the annexation of Thessalia, he had the opportunity to write down several records which mostly concered the topography of Larissa and various ethnological, educational and economical event of the Thessalic capital. He does not write down only the simple details of the events but he instints on the remarkable comments concerning the different nationalities living in this city.