Τα τοπωνύμια των Αμπελακίων - Τσιλίκης, Κώστας (2023)
Για τα θεσσαλικά Αμπελάκια [υψόμ. 450 μ.] έχουν γράψει πολλά, και η σχετική βιβλιογραφία είναι πλούσια. Γιαυτό, δεν θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε στο ιστορικό του οικισμού. Η παλιά κωμόπολη της Όσσας, με τις 5000 κατοίκους, αριθμεί σήμερα 487 άτομα [απογραφή του 1981] τα οποία ασχολούνται, κυρίως, με τη γεωργία - κτηνοτροφία. Θέλοντας να συμβάλλουμε στην πληρέστερη γνωριμία του αμπελακιώτικου Χώρου, παρουσιάζουμε από τις σελίδες του περιοδικού «ΘΕΣΣΑΑΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ», τη συλλογή μας με τα τοπωνύμια του χωριού. Πρόκειται για 284 τοπωνύμια, που χρησιμοποιούν και σήμερα στις καθημερινές επαφές—τους οι Αμπελακιώτες. Στην ανίχνευση του τοπωνυμιακού υλικού, μας συμπαραστάθηκαν αποτελεσματικά όλοι οι χωριανοί μας. Τους ευχαριστούμε και από τούτη τη θέση.