Τοπωνύμια και επώνυμα του Καππά της Καρδίτσας - Πολύζος, Νίκος (2023)
Το Καππά, που επισήμως είναι «ο Καππάς» ενώ οι κάτοικοι των γύρω χωριών λένε «το Καππά» ή «η Καππά», είναι πεδινό χωριό (υψ. 128 μ.), 20 χιλμ. 6.δ. της Καρδίτσας, κολλημένο στη ρίζα του βουνού… Με τη βοήθεια των κατοίκων του Καππά, συγκεντρώσαμε συνολικά 100 τοπωνύμια. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτά είναι όλα κι όλα. Πολλά, ασφαλώς, λησμονήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου καθώς πολλοί Καππασιώτες άλλαξαν επάγγελμα ή μετανάστευσαν στα αστικά κέντρα, κι έτσι έπαψαν να είναι δεμένοι με τον τόπο και με τις ονομασίες του… Από τη μελέτη του μητρώου των αρρένων του Καππά, τα οποία συντάχτηκαν με Βάση τους επιζώντες, αλιεύσαμε 62 επώνυμα, με πρώτη και τελευταία γραφή τα επώνυμα Τσικλάκος (1845) και Κατσαούνης (1975). Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στο χρονικό διάστημα 1845 -1881, οπότε ο Καππάς είταν τουρκοκρατούμενος, όπως και όλη η Θεσσαλία, συναντήσαμε 23 επώνυμα, ενώ από την απελευθέρωση έως σήμερα (1881-1986) συναντήσαμε 45 επώνυμα, τα οποία είναι σχεδόν διπλάσια από τα επώνυμα της α' περιόδου. Το γεγονός αυτό δείχνει το μεγάλο αριθμό των ξένων οικογενειών, οι οποίες εγκαταστάθηκαν εδώ μετά το 1881.