Τοπωνύμια της Μαγουλίτσας - Πολύζος, Νίκος (2023)
Όπως γράψαμε και στον Στ' τόμο του περ. «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» (σελ. 59) η Μαγουλίτσα είναι ένα πεδινό χωριό (υψόμ. 110 μ.) του νομού της Καρδίτσας. Παλιότερα στην περιοχή υπήρχαν μεγάλα έλη, που αποξηράνθηκαν, ή έκλεισαν με τις προσχώσεις των πολλών ποταμών της περιοχής. Θέλοντας να βοηθήσουμε στην καλύτερη γνωριμία του μαγουλιτσιώτικου χώρου, παρουσιάζουμε από τις φιλόξενες σελίδες του «Θ.Η.» τα τοπωνύμια που συγκεντρώσαμε. Στην προσπάθειά μας αυτή μας βοήθησαν πολλοί χωριανοί μας, τους οποίους και ευχαριστούμε και από αυτήν εδώ τη θέση. Συγκεντρώσαμε συνολικά 198 τοπωνύμια. Ασφαλώς πρέπει να υπήρχαν κι άλλα, τα οποία έχουν πια χαθεί. Με το πέρασμα του χρόνου άλλαξε η μορφολογία του εδάφους, με αποτέλεσμα να σβύσουν πολλά τοπωνύμια. Μεγάλες απώλειες πρέπει να σημειώθηκαν, στα σίγουρα, με τα αποστραγγιστικά έργα, και με τον αναδασμό. Έτσι, λοιπόν, με την παρούσα εργασία μας περισώζουμε ό,τι είναι δυνατό να σωθεί. Στην εργασία μας κάνουμε συχνά χρήση της λέξης «λόφος». Πρόκειται για τον κεντρικό λόφο του οικισμού, που είναι γνωστός ως «Ράχη». Ο αναγνώστης μας ας το έχει αυτό υπόψη του.