Ηπειρώτικα σύμμεικτα ιστορικά έγγραφα της περιόδου 1822-1912 - Ρέππας, Χρήστος Κ. (2023)
Ο κ. Μίλτος Σπυρομίλιος είχε την ευγενική καλωσύνη να μου παραχωρήσει για αντιγραφή και δημοσίευση 34 ιστορικά έγγραφα, εξηγώντας μου ότι τα είχε συγκεντρώσει ο παππούς του την εποχή πού αγωνιζόταν στην Β. Ήπειρο. Από τα έγγραφα αυτά, 24 είναι πρωτότυπα σε ελληνική γραφή, 6 επίσης πρωτότυπα σε παλαιοτουρκική γραφή και 4 μεταφράσεις ισάριθμων από τα τελευταία, ποιων ακριβώς δεν γνωρίζω, επειδή δεν μπόρεσα να βρω ειδικό μεταφραστή. Απομένουν δηλαδή για μετάφραση και δημοσίευση 2 τουρκικά έγγραφα. … παραθέτω τα ελληνόγλωσσα έγγραφα και τις μεταφράσεις των τουρκικών, σε πιστή αντιγραφή από το πρωτότυπο. Ή βραχύλογη περίληψη πριν από κάθε έγγραφο έγινε για διευκόλυνση τού αναγνώστη, μια και ή χρονική περίοδος πού καλύπτουν φτάνει τα 90 χρόνια, ενώ τα θέματα στα όποια αναφέρονται παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία.