Ο Ρήγας Βελεστινλής στο συγγραφικό έργο του Γεωργίου Ν. Φιλάρετου - Καμηλάκης, Παναγιώτης Ι. (2023)
Στην παρούσα ανακοίνωση επιχειρείται μια πρώτη ανίχνευση των αναφορών, που υπάρχουν στο πλουσιότατο και πολυποίκιλο συγγραφικό έργο του Γεωργίου Ν. Φιλάρετου για τον Ρήγα Βελεστινλή, τις ιδέες και το έργο του. Από την ανίχνευση αυτή θα φανεί, όπως νομίζουμε, η σημαντική επίδραση της ιδεολογίας, του πολιτικού στοχασμού και του πολιτειακού προγράμματος του Θεσσαλού βάρδου και πρωτομάρτυρα της νεοελληνικής ελευθερίας σε ένα μεταγενέστερο, κατά εκατό περίπου χρόνια, επίσης Θεσσαλό, εξέχοντα πολιτικό, διαπρεπή στοχαστή, έγκριτο νομομαθή, λεπτολόγο μελετητή και πολυγραφότατο συγγραφέα, στον οξυδερκή και μαχητικό δημοσιογράφο και πρωτοπόρο των δημοκρατικών ιδεών στην Ελλάδα για περισσότερα από πενήντα χρόνια, τον Πηλιορείτη Γεώργιο Ν. Φιλάρετο… εδώ περιοριζόμαστε σε αναφορές, οι οποίες απαντούν στο κύριο συγγραφικό του έργο, δηλαδή στα αυτοτελή βιβλία που δημοσίευσε, διότι ανάλογες αναφορές υπάρχουν και στο υπόλοιπο εκτεταμένο έργο του, σε μελέτες και άρθρα του σε ποικιλώνυμα περιοδικά, ημερολόγια, αθηναϊκές κ.ά. εφημερίδες κ.λπ.