Οι Βόρειες Σποράδες, η Εύβοια και η Σκύρος στον Ύστερο Μεσαίωνα : ιστορική αναδρομή στο χώρο και στο χρόνο (1204-1538) - Παπαθανασίου, Απόστολος Δ. (2023)
Ιστορική μελέτη - καταγραφή των επί μέρους ιστορικών γεγονότων, τα οποία έλαβαν χώρα στη διάρκεια των ΙΓ' - ΙΣΤ' αιώνων και αναφέρονται στον θαλάσσιο χώρο που οριοθετεί η ευρύτερη νησιωτική περιφέρεια του πλέγματος των νήσων του βόρειου Αιγαίου.