14 ανέκδοτα έγγραφα του ελληνικού προξενείου της Ελασσόνας (1910) - Ζδάνης, Νίκος Η. (2023)
Τα 14 ανέκδοτα έγγραφα, τα οποία παρουσιάζουμε εδώ, παραχωρημένα από τον εκδότη του «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ» κ. Κώστα Σπανό, αποτελούν αναφορές του προξένου της Ελασσόνας του 1910, Κ.Ι. Ντάσιου, προς την κεντρική υπηρεσία, κυρίως, δηλ. το υπουργείο των Εξωτερικών [βλ. Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου των Εξωτερικών. Φ. 1910. Β' Πολιτική. Προξενείο της Ελασσόνας). Τα έγγραφα αυτά, ως άμεσες πηγές της νεότερής μας ιστορίας, φωτίζουν ορισμένες πτυχές από την τελευταία πράξη του δράματος των παραμεθόριων τουρκοκρατούμενων περιοχών, όπως είταν η Ελασσόνα και η επαρχία της. Πληροφοριακά αναφέρεται ότι ο καζάς (επαρχία) της Ελασσόνας συμπεριλάμβανε τότε 57 κοινότητες και ανήκε ευρύτερα διοικητικώς στο σαντζάκι (νομό) των Σερβίων… Από τα έγγραφα που δημοσιεύονται παρακάτω επισημαίνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά δείγματα των καταχρήσεων της τουρκικής διοίκησης, αλλά και της συμπεριφοράς ορισμένων ≪ομογενών≫ αυτής της εποχής.