Η ομηρεία από τους ληστές του μητροπολίτη Ελασσόνος και Τσαριτσάνης Κυρίλλου κατά το 1886 - Αδάμου, Γιάννης Αθ. (2023)
Στις σελίδες του μικρού αυτού πονήματός μου, σκοπό είχαμε να καταδείξουμε ανάγλυφη τη μάστιγα της Ληστείας στη περιοχή Ελασσόνας κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας που εξακολούθησε σαν κατάλοιπο μέχρι το 1936. Ονομαστές οι συμμορίες των Ληστών Λιόλιου, Γκαντάρα, Μπαμπάνη, Γιαγκούλα, Λόλα και τ.λ. Ένα παρεμφερές επεισόδιο ληστείας «Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΙΧΤΕΡ» το διαπραγματευθήκαμε σε άλλη έκδοσή μας κατά το 1972. Με το σημερινό βιβλίο που κρατάει ο αναγνώστης στα χέρια του, θα λάβει γνώση για ένα επεισόδιο που συνετάραξε ολόκληρο τον Ορθόδοξο Ελληνισμό και στάθηκε αφορμή στη περαιτέρω διάσταση της Εκκλησίας και των Τουρκικών αρχών κατοχής. Το επεισόδιο αυτό ξεχάστηκε εντελώς επί των ημερών μας, γιατί άλλα γεγονότα και προπαντός πολιτικά, κυριάρχησαν στη καθημερινότητά μας. Την Ιστορία αυτή τη θυμάμαι από τον αείμνηστο πατέρα μου, στη διάρκεια της Κατοχής, τότε που τα Ιταλικά στρατεύματα απαγόρευαν την κυκλοφορία από τις μεσημβρινές ακόμη ώρες...