Οι συντεχνίες στη Λάρισα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας : ανέκδοτα έγγραφα για τις οικονομικές και κοινωνικές δομές στην περιοχή - Ντρογκούλης, Γιώργος Β. (2023)
Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε για τις συντεχνίες της Λάρισας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ό,τι ήταν δημοσιευμένο μέχρι τώρα και ό,τι παρουσιάζουμε σήμερα για πρώτη φορά, με τα ανέκδοτα έγγραφα που φέρνουμε στο φως. Έγγραφα σχετικά πρέπει να υπάρχουν, μα μένουν μέχρι σήμερα άγνωστα. Είναι πρώτα τα φύλλα του Κώδικα που αφαιρέθηκαν, άγνωστο πότε και από ποιους και μένουν φυλακισμένα σε ιδιωτικά αρχεία ή έχουν από άγνοια καταστραφεί. Ύστερα είναι τα αρχεία των συντεχνιών μέχρι το 1881, που κάτι πρέπει να σώθηκε απ’ τις πολεμικές περιπέτειες που πέρασε η Λάρισα. Για την ανακάλυψη όσων σώθηκαν και τη δημοσίευσή τους, πρέπει να γίνει μια γενικότερη προσπάθεια με τη σύσταση Ιστορικού Αρχείου, που θα συντονίσει τις προσπάθειες και θα αρχίσει τις έρευνες.