Ιδιοκτησίες της Ι. Μ. του Δουσίκου (Τρικάλων) στην Οσδίνα της Άρτας (1583-18ος αιώνας) - Σπανός, Βασίλης Κ. (2023)
Στην παρούσα ανακοίνωση, με βάση φωτοαντίγραφο του Κώδικα, το οποίο μας παραχώρησε ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Δημήτριος Ζ. Σοφιανός (πρώην διευθυντής του Κ.Ε.Μ.Ν.Ε. της Ακαδημίας Αθηνών), θα παρουσιάσουμε τις ιδιοκτησίες της μονής στον οικισμό Οσδίνα της Θεσπρωτίας, όπως αυτές περιγράφονται στις σ. 283-284 και 501-510. Ο οικισμός ονομάζεται σήμερα Πέντε Εκκλησίες και ανήκει στον Δήμο της Παραμυθιάς (υψόμετρο 420μ.)11, αναφέρεται δε από τους Κοσμά Θεσπρωτό και Αθανάσιο Ψαλίδα, ως αξιόλογος οικισμός, γεμάτος ελιές.