Ιδιοκτησίες της Μονής του Δουσίκου στον Πλάτανο Αλμυρού : τέσσερα έγγραφα των ετών 1814-1815. - Σπανός, Βασίλης Κ. (2023)
Στον Κώδικα 59 της μονής του Δουσίκου των Τρικάλων, που τιμάται στο όνομα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο μοναχός Χατζή - Γεράσιμος συγκέντρωσε, δημιουργώντας έτσι το βρέβειόν της, πολλά έγγραφα της μονής του, κυρίως όσα σχετίζονταν με τα περιουσιακά στοιχεία της. Στις περίπου 2000 σελίδες του, ο ερευνητής μπορεί να δει το εύρος της δουσικιώτικης περιουσίας και να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες για την τοπική ιστορία. Αναδιφώντας στις σελίδες του εν λόγω Κώδικα, εντοπίσαμε τρεις σελίδες με τέσσερα έγγραφα, που αφορούν τον Πλάτανο και τις σχέσεις του με τη Μονή του Δουσίκου. Τα έγγραφα αυτά θα παρουσιάσουμε συμβάλλοντας στη μελέτη της τοπικής ιστορίας.