Ο διαλυμένος οικισμός Τζέρτζι της Καλαμπάκας - Σπανός, Βασίλης Κ. (2023)
Τα παρουσιαζόμενα εδώ τρία έγγραφα προέρχονται από το αρχείο της Μονής του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων, όπως μας γνώρισε ο κ. Αθαν. Σιούλας που μας παραχώρησε φωτοτυπίες τους. Πλην των έμμεσων πληροφοριών, οι οποίες αφορούν στο χρόνο εγκατάλειψης του οικισμού, τα τρία έγγραφα παρέχουν πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς γαιών του οικισμού, αλλά και για την δυνατότητα μεταβίβασης των γαιών… Ακολούθως εκδίδουμε τα τρία έγγραφα που αναφέρονται στο Τζέρτζι, όπως τα μετέγραψε ο Κώστας Σπανός, στον οποίο εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.