Οι αφιερωτές επτά οικισμών της Καρδίτσας στη μονή της Ρεντίνας το 1660 - Σπανός, Βασίλης Κ. (2023)
Η πρόθεση της Μονής της Ρεντίνας είναι ένα πολύτιμο στοιχείο ονομάτων και τοπωνυμιών, στο οποίο είναι καταχωρισμένα τα ονόματα των αφιερωτών από πολλούς οικισμούς της νοτιοδυτικής Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας. Στην παρούσα σύντομη μελέτη μας θα ασχοληθούμε με τους αφιερωτές επτά οικισμών της Καρδίτσας, οι οποίοι είναι οι εξής: 1) Η Απιδιά 2) Η Σανούς, διαλυμένος οικισμός, στην περιοχή της Απιδιάς, 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της. 3) Οι Ζαρχανάτες (Ζαρχανάδες), το σημερινό Δασοχώρι. 4) Οι Κουβανάτες (Κουβανάδες), το σημερινό Μελισσοχώρι. 5) Οι Σοφάδες. 6) Το Μπουτζάκι, το διαλυμένο Μουζάκι, το οποίο βρισκόταν κοντά στο νεκροταφείο των Σοφάδων. 7) Μαγούλα Καζνέσι, η σημερινή Αγία Παρασκευή των Σοφάδων.