Οι οικισμοί της Επισκοπής Σταγών στο κατάστιχο 230 της Μονής του Βαρλαάμ το 1758 - Σπανός, Κώστας Β. (2023)
Στη Μονή του Βαρλαάμ των Μετεώρων φυλάσσονται 45 κατάστιχα της περιόδου 1745-1779. Τα 23 από αυτά είναι κατάστιχα των ονομάτων και τα 22 των εισπράξεων. Στα κατάστιχα της πρώτης ομάδας, από τα οποία έχουμε εκδώσει το υπ’ αρ. 225 είναι γραμμένα μόνο τα ονόματα των οικογενειαρχών των οικισμών, ενώ στα κατάστιχα της δεύτερης ομάδας τα χρηματικά ποσά που έδωσε ο κάθε οικισμός στην Επισκοπή των Σταγών. Στην παρούσα μελέτη θα παρουσιάσουμε ένα από τα 22 κατάστιχα των εισπράξεων, το οποίο φωτογράφησε για το ΘΗΜ ο κ. Δημήτρης Καλούσιος, με την έγκριση του ηγουμένου της Μονής του Βαρλαάμ π. Ισιδώρου Τσιατά. Και στους δύο εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.