Συνοριακές διαφορές τριών οικισμών της Επισκοπής των Σταγών : των Χλαπών, της Γεωργίτσας και των Σταγιάδων 1792-1798 - Η ταύτιση του βυζαντινού οικισμού Χλαποί - Σπανός, Βασίλης Κ. (2023)
Η παρούσα μελέτη στηρίζεται σε τρία μετεωρικά έγγραφα του τέλους του 18ου αιώνα, τα οποία μας παραχώρησαν, σε φωτοαντίγραφο, οι κύριοι Κώστας Προύντζος, και Θανάσης Σιούλας, τους οποίους ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή. Στα έγγραφα αυτά γίνεται λόγος για τρεις κυρίως οικισμούς της Επισκοπής των Σταγών, τους Χλαπούς, τη Γεωργίτζα και τους Σταγιάδες, που είχαν συνοριακές διαφορές μεταξύ τους. Πριν, όμως, ασχοληθούμε με τις συνοριακές διαφορές τους, θεωρούμε σκόπιμο να δώσουμε όσα στοιχεία γνωρίζουμε για τους οικισμούς αυτούς. (περιέχει και την έκδοση των εγγράφων).