Goethe και Σολωμός - Λαζανάς, Βασίλης Ι. (2023)
… όλα αυτά, και άλλα ακόμη καθιστούσαν, όπως είπαμε, εύλογη και αληθοφανή την άποψη ότι ο Σολωμός, ή τουλάχιστον ο «ύμνος» του, θα ήταν γνωστός, έστω κ’ εξ ακοής, στον Goethe και ότι πολύ πιθανόν επομένως να είχε διατυπώσει και τον εγκωμιαστικόν αφορισμό : «Βύρων τής Ανατολής». Ασχοληθήκαμε λοιπόν κ’ εμείς μέ το μικρό αυτό θέμα. Διερευνήσαμε, κατ’ επανάληψιν, τα άπαντα του Goethe, τά σχετικά Goethe’s Lexica, τά απομνημονεύματα των συγχρόνων του, άλλα πουθενά δεν συναντήσαμε, ουδέ και νύξη καν, για το όνομα του Σολωμού...