Δημοτικά τραγούδια από το χωριό Άκρη της Ελασσόνας - Παπαμαργαρίτης, Θανάσης Χρ. (2023)
Τα δημοτικά τραγούδια της Άκρης, που θα παρουσιάσουμε εδώ για τους αναγνώστες του περ. «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ», είναι συνολικά 52. Στη συλλογή μας δεν περιλάβαμε τα τραγούδια, που αναφέρονται σε ξένα πρόσωπα, όχι δηλ. θεσσαλικά. Αυτά είναι κυρίως τα κλέφτικα, και μερικά που είναι κοινά και σε άλλα χωριά και έχουν ήδη δημοσιευτεί από άλλους συλλογείς. Από τα τραγούδια αυτά, έξι είναι παραλογές, εννιά κλέφτικα, δεκαπέντε της αγάπης, οχτώ μοιρολόγια, έξι καλαντίσματα, τρία της ποιμενικής ζωής, και πέντε διάφορα.