Δύο ανέκδοτες επιστολές του Αχ. Τζάρτζανου - Ζδάνης, Νίκος Η. (2023)
Η σύντομη αναφορά στο χαρακτήρα του Αχ. Τζάρτζανου έγινε, διότι και οι επιστολές αυτές, τις οποίες δημοσιεύουμε εδώ για πρώτη φορά, αφορούν την ανθρώπινη πλευρά του μεγάλου φιλολόγου και όχι την επιστημονική. Και οι 2 έχουν παραλήπτη τον Σπύρο Παπαγιάννη, ο οποίος, λόγω της θέσης του, αλλά και της ιδεολογικής τοποθέτησής του θα μπορούσε ίσως να προσφέρει κάποια εκδούλευση στον Αχ. Τζάρτζανο, για λογαριασμό του ανεψιού του (γιου της αδελφής του Γλυκερίας) θεολόγο Κουφομπακάλη. Είναι γραμμένες σε κοινό επιστολόχαρτο της εποχής (18x9 εκ.) και η πρώτη έχει ημερομηνία 27.9.1938, γραμμένη στο εξοχικό σπίτι του Αχ. Τζάρτζανου στην Κηφισιά, ενώ η δεύτερη γράφτηκε στις 5.3.1939, στην Αθήνα. Το ύφος και των 2 επιστολών είναι οικείο και φιλικό.