Δύο ανθρωπολογικές θέσεις στο σοφιστή Αντιφώντα - Κύρκος, Βασίλειος. Α. (2023)
Έπειτα η διακήρυξη της ομοιότητας Ελλήνων και βαρβάρων ουσιαστικά σημαίνει και άρνηση των διακρίσεων ανάμεσα στους Έλληνες και στους βαρβάρους. Αυτή η ερμηνεία είναι, νομίζω, μέσα στις προθέσεις τού σοφιστή. Έτσι το ανθρωπολογικό πρόβλημα στον Αντιφώντα παρουσιάζει δύο μορφές : της ισότητας των πολιτών (όχι όλων των ανθρώπων) μέσα στην ίδια πολιτική κοινότητα, επίμαχο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα όλων των Ελληνικών πολιτειών, και δεύτερο τής ομοιότητας όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από την φυλετική καταγωγή, δηλαδή το πρόβλημα Έλληνες - βάρβαροι, όπου μόνο έμμεσα θα μπορούσαμε να αναφέρομε και το πρόβλημα τής δουλείας.