Συνοπτικές οδηγίες για τη συλλογή και μελέτη του δημοτικού τραγουδιού στο φυσικό του περιβάλλον - Τσαγγαλάς, Κωνσταντίνος Δ. (2023)
Οι οδηγίες που δημοσιεύονται εδώ, καθώς και οι σχετικές απόψεις μου για την έρευνα του δημοτικού τραγουδιού, στηρίζονται σε συμπεράσματα, στα όποια κατέληξα ύστερα από επιτόπια έρευνα και μακροχρόνια βιώματα σε συστάδα θεσσαλικών χωριών με κέντρο το χωριό Παλαμάς του νομού Καρδίτσας. Τις θέσεις μου αυτές είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω και σε μια διάλεξη μου στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης τον Ιούνη του 1977, στην οποία μεταξύ άλλων με απασχόλησε ή ζωή και ή λειτουργία των δημοτικών τραγουδιών στα πλαίσια μιας κοινότητας, καθώς και οι άγραφοι νόμοι πού τη ρυθμίζουν, η μεταβολή της λειτουργίας και η πολυλειτουργία πολλών απ' αυτά, η κοινωνική θέση των φορέων τους, αλλά και των ίδιων των τραγουδιών, η κατάταξή τους σε κύκλους (ομάδες τραγουδιών) βασισμένους στις εκδηλώσεις της κοινότητας (εθιμικές και άλλες), αλλά και μιά εσωτερική (μέσα στους κύκλους) κατάταξη, βασισμένη στον τόπο, χρόνο, τρόπο εκτέλεσης των τραγουδιών, στην κοινωνική τάξη ή ομάδα (φύλου, ηλικίας, επαγγέλματος) των φορέων τους, αλλά και εκείνων προς τους οποίους απευθύνονται, η μετακίνηση τραγουδιών από τον ένα κύκλο στον άλλο κλπ. Τα θέματα αυτά διαγράφονται συνοπτικά και στις πιο κάτω — αδημοσίευτες ως τώρα— οδηγίες, τις όποιες, δακτυλογραφημένες, έθεσα επανειλημμένα στη διάθεση των φοιτητών μου στα Γιάννινα.