Τα αφιερώματα των περιοδικών στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη - Καρπόζηλου, Μάρθα (2023)
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έχει κατά καιρούς τιμηθεί από τον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο με φύλλα και τεύχη αφιερωμένα στη ζωή και το έργο του. Το γεγονός αυτό καθ’ αυτό δε θα παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια που όλοι σχεδόν οι γνωστοί —και λιγότερο γνωστοί— νεοέλληνες συγγραφείς έχουν στο βιβλιογραφικό ενεργητικό τους, ένα ή περισσότερα αφιερώματα. Στην περίπτωση όμως του Παπαδιαμάντη, αξιοπρόσεκτος είναι ο σχετικά μεγάλος αριθμός των τευχών καθώς επίσης και η πρώιμη εμφάνιση του πρώτου τεύχους που ασχολήθηκε με το πρόσωπο του σκιαθίτη πεζογράφου ενόσω μάλιστα εκείνος ακόμη ζούσε. Αν αφήσουμε κατά μέρος τα φύλλα-αφιερώματα των εφημερίδων — που κι αυτά δεν είναι λίγα — για την περίοδο 1908-1981 έχουμε τουλάχιστον 18 τεύχη περιοδικών, που είτε αποκλειστικά είτε εν μέρει ασχολούνται με τον Παπαδιαμάντη.