Το Μελόδραμα του Γεωργίου Παράσχου "Η Μάχη των Κεραμειών" και ο "άγνωστος" Ύμνος της Κρήτης - Παπαδάκης, Κωστής Η. (2023)
Σ’ αυτό ακριβώς αποβλέπει και η δημοσίευσή μας αυτή· στη διάσωση, δηλαδή, του συγκεκριμένου μελοδράματος «Η μάχη των Κεραμειών», που τη στιγμή αυτή τα μόνα έντυπα, στα οποία βρίσκεται αποθησαυρισμένο από τον ίδιο τον ποιητή, απέχουν από την εποχή μας εκατό τριάντα ακριβώς χρόνια! Εξάλλου, ο λόγος του Γ. Παράσχου, αν και καθαρά ποιητικός και όχι επιστημονικός ή ιστορικός, έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, γιατί ο Παράσχος ανήκει στη γενιά εκείνη των ποιητών που είδαν την Ελλάδα να βγαίνει καταματωμένη από τις φλόγες της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης και έγινε γι’ αυτό αυτήκοος μάρτυς των μεγάλων γεγονότων της κορυφαίας αυτής στιγμής των αγώνων του Έθνους αλλά και των αλλεπάλληλων επαναστάσεων του Κρητικού λαού προς ανάκτηση του πολυτίμητου δώρου της λευτεριάς, και γιατί, ακόμα, αν και ξένος και άσχετος προς την Κρήτη, όμως την αγάπησε βαθιά και με όλη τη δύναμη της ψυχή του. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, το μελόδραμα σχολιασμένο από μας, όπως έχει στην εφημερίδα της Αθήνας «Εθνοφύλαξ», του έτους 1866, διατηρώντας πιστά την ορθογραφία του πρωτοτύπου.