Το περί "ζώων ιδιότητος" έργο του Αιλιανού ως πηγή πληροφοριών θεσσαλικού ενδιαφέροντος - Παπαδημητρίου, Κατερίνα (2023)
Το σημαντικότερο από τα έργα του Αιλιανού είναι το Περί ζώων ιδιότητος, το οποίο περιέχει πολλά παράδοξα από τη ζωή των ζώων αλλά και άφθονες ειδήσεις για διάφορες δοξασίες και συνήθειες της εποχής του. Ωστόσο, αυτή η παραδοξογραφία του Αιλιανού παρέχει, ανάμεσα στα άλλα, και αρκετές πληροφορίες για τον ευρύτερο θεσσαλικό χώρο και αυτές καθίστανται αντικείμενο της παρούσας μελέτης. Τις εντοπίσαμε σε εννιά παραγράφους, τις οποίες θα παρουσιάσουμε εδώ, με το αρχαίο κείμενο και την μετάφρασή τους, σχολιάζοντας ό,τι κρίνουμε σκόπιμο. Το αρχαίο κείμενο δανεισθήκαμε από τις εκδόσεις «Κάκτος».