Αγιογραφία και αγιογράφοι στον Ν. Τρικάλων - Παπαζήσης, Τριαντάφυλλος Δ. (2023)
Η παρούσα ανακοίνωση έχει σαν στόχο να παρουσιάσει μια όσο το δυνατό πληρέστερη εικόνα του αγιογραφικού πλούτου των τοιχογραφημένων μνημείων του νομού Τρικάλων και των εμπνευσμένων δημιουργών τους και να συμβάλει στην πιο συστηματική προσέγγιση προς τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς του νομού. Δεν είναι βέβαια δυνατό να εξαντληθεί πλήρως το θέμα, γιατί στο νομό είναι διασκορπισμένα 100 ιστορημένα μνημεία, στα 70 από τα οποία είναι επακριβώς γνωστή η χρονολογία ιστόρησής τους είτε από επιγραφές, κτητορικές ή άλλες, είτε από βιβλιογραφικές πληροφορίες.