Από τα ανέκδοτα απομνημονεύματα του Βολιώτη λαϊκού ζωγράφου Νίκου Χριστοπούλου - Καρταπάνης, Γρηγόρης (2023)
Ο Λυρικός ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης (1859-1951) είχε, όπως είναι γνωστό, δεσμούς με το Βόλο και με το Πήλιο. Παντρεμένος με την πανέμορφη ζαγοριανή Μαίρη Δ. Κασσαβέτη ερχόταν κάθε καλοκαίρι από Μάη ως Σεπτέμβρη για διακοπές στο Χορευτό της Ζαγοράς τις χρονιές απ’ το 1899 μέχρι το 1910. Αγαπούσε πολύ το ψάρεμα (και το κυνήγι) και διέθετε στην παραλία του Χορευτού δική του βάρκα με όλα τα ψαράδικα σύνεργα. Γνώριζε πάρα πολύ καλά όλα τα μυστικά, σχεδόν, της πολύπλοκης όσο κι ευχάριστης αυτής ασχολίας. Επίσης, είναι γνωστή η φιλία του με τον μακρινιτσιώτη πολιτικό του Βόλου Κωστή Τοπάλη, που χρημάτισε και υπουργός Δικαιοσύνης. Ο τελευταίος γνώριζε πολύ καλά το Νίκο Χριστόπουλο - έναν από τους τέσσερες αδερφούς ιδιοκτήτες του ταρσανά στα Πευκάκια – δεινό ψαρά και μετέπειτα, σαν αποτραβήχτηκε, λαϊκό θαλασσογράφο με τις ζωγραφιές του γνωστές και πέρα από την Ελλάδα… Τις περιπέτειες αυτής της ιστορικής ψαράδικης τριάδας θα παρουσιάσουμε με τα κείμενα που ακολουθούν παρμένα καθ’ ολοκληρίαν, σχεδόν, από τα απομνημονεύματα του Νίκου Χριστοπούλου…