Μνήμες από το Βόλο των τελευταίων δεκαετιών του περασμένου αιώνα : από τα ανέκδοτα απομνημονεύματα του λαϊκού ζωγράφου Νίκου Χριστόπουλου - Καρταπάνης, Γρηγόρης (2023)
Αν και ο απώτερος σκοπός μου είναι να εκδοθούν μιαν ημέρα όλα τα γραφτά του μπάρμπα Νίκου Χριστόπουλου, εδώ λόγω του περιορισμένου χώρου θα κάνουμε την παρουσίαση των δύο πρώτων κεφαλαίων σύμφωνα με την πιο πάνω ταξινόμηση. 1. «Τα πρώτα χρόνια στο Βόλο» (1880- 1892) 2. «Στον ταρσανά στα Πευκάκια» (1892 - 1897) Με την ευκαιρία θα καταθέσω και κάποιες άλλες μαρτυρίες, κάνοντας μερικές απαραίτητες διευκρινήσεις όσον αφορά τα γραφόμενα για ν’ αποφευχθούν έτσι οι πολλές και εκτεταμένες υποσημειώσεις, που κουράζουν οπωσδήποτε τον αναγνώστη. Προκαταβολικά, ας αναφερθεί ότι όλες οι πληροφορίες που έχουμε, πέρα απ’ τα γραφτά του Ν.Χ., οφείλονται σε προφορικές θυμήσεις του Γιαννάκου Χριστόπουλου του μικρότερου αδερφού της οικογένειας και παππού, από τη μητέρα του, του υποφαινομένου.