Δημοτικισμός και πνευματικός νεοπλουτισμός - Θεοδωρακόπουλος, Ιωάννης Ν. (2023)
Κριτική μελέτη που διερευνά τα χαρακτηριστικά του αληθινού δημοτικισμού, έτσι όπως προβάλλονταν την δεκαετία του 1930, και συγχρόνως στηλιτεύει την πολεμική που ασκήθηκε από όσους ο συγγραφέας χαρακτηρίζει ως «σχολαστικούς» και την καπηλεία του από όσους αναφέρει ως «οι πάμπολλοι νόθοι φίλοι του δημοτικισμού, οι υπερπροοδευτικοί, που ζήτησαν από το δημοτικισμό πρόσκαιρα κέρδη για την ζωή των».