Τα επώνυμα της Δεσκάτης - Σπανός, Κώστας Β. (2023)
Ιστορική – γλωσσολογική μελέτη μικρής έκτασης που παρουσιάζει την ετυμολόγηση των επωνύμων της Δεσκάτης. (Τα επώνυμα που παρουσιάζουμε εδώ, τα πήραμε από τα Δημοτολόγια του Δήμου. Είναι συνολικά 269. Δεν συμπεριλάβαμε καμιά δεκαριά, που ανήκουν στους γαμπρούς της Δεσκάτης, της τελευταίας δεκαετίας, και προέρχονται από μακρινές περιοχές. Επίσης δεν συμπεριλάβαμε καμιά εξηνταριά επώνυμα, που τα συναντούμε στο μητρώο των αρρένων αλλά έχουν εκλείψει από τη Δεσκάτη, καθώς δεν άφησαν άρρενες απόγονους.)