Τα πέτρινα γεφύρια της Βισαλτίας - Τσότσος, Γεώργιος Π. (2023)
Πολλά από τα παλιά πέτρινα τοξωτά γεφύρια, που βρίσκονται διάσπαρτα στην ελληνική ύπαιθρο, πολλές φορές και μέσα σε οικισμούς, δεν έχουν προς το παρόν μελετηθεί και αξιολογηθεί συστηματικά· δεν έχουν ούτε καν καταγραφεί στο σύνολό τους, παρ’ ότι αποτελούν σημαντικά μνημεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το κενό μιας καταγραφής τους (ως μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα), φιλοδοξεί να καλύψει η παρούσα εργασία, για τον χώρο της επαρχίας Βισαλτίας, με την πεποίθηση πως μπορεί να συμβάλλει (μαζί με πιθανές μελλοντικές πιο εξειδικευμένες εργασίες αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων κλπ.), στην έρευνα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, της ιστορικής γεωγραφίας και της τοπικής ιστορίας. Κατά την παρουσίαση των πέτρινων γεφυριών της Βισαλτίας, ακολουθούμε πορεία από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά, από το Αηδονοχώρι ως τη Νιγρίτα. Κατά την έρευνά μας, που έγινε κυρίως τη διετία 1995-96, η επισήμανση των θέσεων των γεφυριών υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Ο εντοπισμός των περισσοτέρων οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες (κυρίως στο ότι συναντήσαμε, μετά από αναζήτηση, πρόσωπα τα οποία συνέβη να γνωρίζουν την ύπαρξη των γεφυριών)...