Ο Κοσμάς ο Αιτωλός και το εκπαιδευτικό ιδεώδες - Τρίτος, Μιχαήλ Γ. (2023)
Εισήγηση (στις 28.1.90 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών) που παρουσιάζει τις εξής θεματικές ενότητες: 1. Η κατάσταση της ελληνικής παιδείας από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους έως την εποχή του αγίου Κοσμά. 2. Οι αντιλήψεις του Κοσμά του Αιτωλού για την παιδεία. 3. Σύγχρονα προβλήματα προσανατολισμού της ελληνικής παιδείας.