Οι εισφορές των πιστών στην Επισκοπή των Σταγών το 1761 σύμφωνα με το κατάστιχο υπ' αριθ. 234 της Μονής Βαρλαάμ - Σπανός, Βασίλης Κ. (2023)
Στα πλαίσιο της παρούσας εργασίας θα παρουσιάσουμε ένα από από τα λεγόμενα κατάστιχα των δοσοληψιών της Επισκοπής των Σταγών (με έδρα την σημερινή Καλαμπάκα), στο οποίο είναι σημειωμένα τα ποσά, που εισέπραξε η Επισκοπή από τους κατοίκους οικισμών της, μαζί με την αιτία καταβολής τους. Πρόκειται για το υπ' αριθ. 234 κατάστιχο, το οποίο έχει 20 φύλλα, εκ των οποίων τα 1β, 12β-16β, 19β-20β είναι λευκά, και σώζεται στο αρχείο της Ιεράς Μονής του Βαρλαάμ.