Οι ηγούμενοι της μονής Βαρλαάμ 1517-2000 - Βλαχοστέργιος, Ιωάννης (2023)
Ερευνώντας τα ιστορικά αρχεία της Μονής του Βαρλαάμ, με βασικό πυρήνα τον κατάλογο των μέχρι σήμερα επισήμως γνωστών ηγουμένων, όπως μας δίνεται μέσα από τον κώδικα 87, φ. 55α της μονής, για την περίοδο 1515-1803, θεωρήσαμε επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σε τυχόν διορθώσεις και προσθήκες του, προκειμένου να γίνουν γνωστοί αυτοί οι ξεχωριστοί άνθρωποι, οι οποίοι οργάνωσαν και υπηρέτησαν τον μοναχισμό για τόσους αιώνες. Ο νέος, συμπληρωμένος και με διορθώσεις, κατάλογος ηγουμένων, τον οποίο παρουσιάζουμε στη συνέχεια, μπορεί να θεωρηθεί πλήρης, παρά τα μικρά χρονικά χάσματα που συνεχίζει να παρουσιάζει. Κύριος στόχος μας ήταν ο εμπλουτισμός του καταλόγου με το σύνολο των ονομάτων των ηγουμένων της Μονής του Βαρλαάμ, από το 1517/1518 μέχρι και τα τέλη του 20ού αιώνα.