Το κατάστιχο 218 της Ολυμπιώτισσας 23-4-1823 - 23-4-1824 - Ντάμπλιας, Χρήστος Γ. (2023)
Ιστορική μελέτη που αποτελεί μία πρώτη προσέγγιση στις δοσοληψίες της Μονής Παναγία Ολυμπιώτισσα της Ελασσόνας, τον τρίτο χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το 1823, καθώς και στις σχέσεις του μοναστηριού με τη γύρω περιοχή της Ελασσόνας. Τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν απ’ αυτή τη μελέτη είναι πολύ σημαντικά δεδομένου ότι έρχονται στο φως πολλά ονόματα με τη δράση τους την εποχή αυτή, η οικονομική κατάσταση της μοναστηριακής κοινότητας, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόταν, Έλληνες και Τούρκοι, οι σχέσεις μεταξύ τους όπως και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.