Αισθητικό τρίπτυχο : Χορός, ποίηση, θέατρο - Μουστοξύδης, Θεοδόσιος Μαυροειδής (2023)
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνω τρία αισθητικά δοκίμια κ’ ένα μικρό μου μελέτημα. Τό πρώτο, «Τί είναι Χορός;», γράφτηκε στα γαλλικά τό Νοέμβριο του 1944, γιά νά γίνει διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Αλλά ή διάλεξη ματαιώθηκε, και τό κείμενο, μεταφρασμένο, δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό «Γράμματα» (τεύχος Ιουνίου 1945). Τό δεύτερο, «Τί είναι ή Ποίηση;», δόθηκε ως διάλεξη στήν αίθουσα του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου Αθηνών, στις 19 Δεκεμβρίου 1946, καί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Γράμματα» (τεύχος 10ης Ίανουαρίου 1947). Τό τρίτο δοκίμιο, «Τί είναι Θέατρο;», γράφτηκε ειδικά γιά τά «Γράμματα» καί δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό (τεύχη Ιουλίου—Νοεμβρίου 1946). Τέλος, η μικρή μου μελέτη «Τί είναι Μουσείο;» είχε πρωτοεκδοθεί σέ ξεχωριστό φυλλάδιο (Αθήνα, 1945).