Ειδήσεις για τη στρατιωτική παρουσία της Βενετίας στο Ιόνιο - Σιορόκας, Γεώργιος Α. (2023)
Από όσα αναφέρθηκαν βγαίνει, νομίζω, το συμπέρασμα ότι τα νησιά του Ιονίου, και ιδιαίτερα η Κέρκυρα, είχαν πάντα ζωτική σημασία για τη Βενετία. Επίσης ποτέ δεν είχαν λείψει εντελώς οι λόγοι που επέβαλλαν την αυξημένη στρατιωτική παρουσία και επαγρύπνηση της Βενετίας στην περιοχή. Ωστόσο, όπως σαφώς δείχνουν οι αναφορές των Γάλλων προξένων της Άρτας, η βενετική στρατιωτική παρουσία, ακόμη και στην ίδια την Κέρκυρα, κυμαινόταν από ανεπαρκής έως ανύπαρκτη. Το γεγονός βέβαια έχει την εξήγηση του, κι αυτή η εξήγηση είναι καλά γνωστή. Σχετίζεται ασφαλώς με τη γενικότερη κατάσταση της Γαληνότατης, η οποία, καθώς προχωρούσε ο τελευταίος αιώνας της βενετικής ιστορίας, επιδεινωνόταν. Βέβαια κατά τον αιώνα αυτόν η βενετική κυριαρχία απλωνόταν ακόμη σε σημαντικές περιοχές των ακτών της Ιταλίας, της Ιστρίας, της Δαλματίας, στα Ιόνια νησιά ως τα Κύθηρα, και σε θέσεις κλειδιά της ηπειρωτικής ακτής του Ιονίου. Ωστόσο, η Βενετία δεν προσποριζόταν καμιά πραγματική δύναμη από την εδαφική της έκταση, που ποτέ δεν είχε αποτελέσει ένα ομοιογενές κράτος.