Οι οικισμοί της Λέσβου στον Ιεροσολυμιτικό κώδικα 509 (μέσα του ΙΖ΄ αιώνα) - Σπανός, Βασίλης Κ. (2023)
Ιστορική μελέτη του Ιεροσολυμιτικού Κώδικα 509 της Κεντρικής Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, που αποτελεί ένα κατάστιχο ελεών υπέρ του Αγίου Τάφου. Σε αυτό, ο κρητικός ιερομόναχος Μακάριος καταχώρισε χιλιάδες ονόματα αφιερωτών από χριστιανικές κοινότητες της Μικράς Ασίας, των νήσων του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά την περίοδο 1650- 1669. Η παρούσα ανακοίνωση ασχολείται με τα φ. IIβ, 11α - 42α, τα οποία αναφέρονται στην περιοδεία στην νήσο Λέσβο.